Martyrs (2008)

 2009.04.27. 14:43

trailer: www.youtube.com/watch

 

Francia horror-újhullám ...  ezzel a filmmel elérte a tetőpontját. Hagyományos játékfilmes keretek között nem hiszem, hogy ennél jobban lehet sokkolni a nézőt, ráadásul esetemben egy olyan sokat próbált és edzett - minden nagyképűség nélkül! - filmrajongót, aki már jónéhány beteg mozin átrágta már magát, de most őszintén bevallja, hogy ennek filmnek néhány jelenete igencsak kibaszta a biztosítékot. Ezeknél a részeknél bizony pause, ajtó nyit és ki a teraszra éjfél magasságában, kiszellőztetni a fejemet.

Friss az élmény. Még mindig. Nem tudom, hogy jó filmet láttam-e, avagy rosszat. Nem tudom, hogy szükség van-e erre filmre egyáltalán vagy a legjobb az lenne, ha el se készült volna. Nem tudom, hogy a francia horrorban, ahol a rendezők olyan szívesen licitáltak egymásra a cenzorok őrületbe kergetésében, marad-e egyáltalán lendület ezután a film után, vagy pedig a Martyrs lesz a végpontja az európai zsánerfilm talán legkegyetlenebb fejezetének.

Mérföldkő vagy végállomás? Ha az erőszakot, a testi-lelki kínok ábrázolását, a szereplőkre és a nézőre (aki összekuporodva és remegő gyomorral gubbaszt a székében) egyaránt nehezedő brutális terrort tekintem, akkor most szúrjunk le egy stop-táblát a földbe és jelentsük ki, hogy itt a vége.

Egy dologban vagyok csak biztos: ha elég bátor és edzett vagy, egyszer mindenképp érdemes próbát tenned ezzel a film-fenevaddal és a sötétség mélyére pillantani ...           

De csak óvatosan közelítsetek!

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: horror francia

A bejegyzés trackback címe:

https://perfectdrug.blog.hu/api/trackback/id/tr791089348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása